Spock ze StarTreku: Postava s charakteristickým obočím vznikla před 54 lety. Jeho představiteli se stala osudnou

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
spock startrek
spock startrek

Star Trek, název tohoto seriálu jistě znáte i přesto, že nejste jeho fanouškem. Od roku 1965, kdy byl natočen první film tohoto sci-fi, totiž vznikl nespočet dalších filmů a seriálů různých generací. Největším hrdinou pro diváky byl vždy kapitán James T. Kirk. Ti nejvěrnější fandové ale ve finále přišli na chuť i podivínskému Spockovi.

Vesmírná loď Enterprise reprezentuje Spojenou federaci planet a je na své misi ve vesmíru, kde má za úkol hledat nové civilizace a život. Jejím velitelem je pohledný kapitán Kirk a prvním důstojníkem jeho nejlepší přítel Spock.

Spolu s posádkou čítající několik stovek lidí se dostávají do křížku s mimozemskými vetřelci a příšerami.

Napůl člověk a napůl Vulkánec

Zatímco Kirk byl typický vesmírný rváč s vysokým egem, Spock byl klasickým vědátorem.

Jako syn vulkánského velvyslance Sareka a pozemské ženy Amandy musel neustále řešit svůj vnitřní rozpor mezi brilantní vulkánskou logikou a pozemskými emocemi a intuicí. V lidském podání je však vždy naprosto vyrovnaný i v jakémkoliv nebezpečí.

Pro každého nového fanouška Star Treku je vždy záhadou vzhled Spocka. Narodil se na rudé planetě Vulkán, jejíž obyvatelé se zřekli emocí a nahradili je logikou.

Vulkánci jsou společně s lidmi na zemi jednou ze čtyř zakládajících skupin Spojené federací planet. Spock tak vyrůstal v civilizaci pod vlivem mezigalaktické vlády.

Jeho matka byla učitelka pocházející ze země a otec byl Vulkánec. Setkali se, když otec Sarek vykonával funkci vulkánského velvyslance ve federaci.

Outsider na obou frontách

Na obou planetách byl outsiderem, na té rudé kvůli svým emocím, které zdědil po matce, a na Zemi zase kvůli svému vzhledu. Až v Hvězdné flotile se cítil jako doma. Jeho lidskost probleskovala vždy naprosto nečekaně skrze naučenou pózu neemocionality.

Na Enterprise i mezi diváky si velmi rychle získal své místo právě díky svým namixovaným kvalitám.

I mezi Vulkánci vyčníval výjimečnými schopnostmi telepatie, ovládání cizí mysli nebo možností oživení svou vlastní esencí.

Spousta fanoušků se s jeho výjimečností a osamělostí ztotožnila. Tato postava byla natolik výrazná, že se jako jediná objevila takřka v každé sérii tohoto sci-fi.

Několik představitelů

Spockovým prvním představitelem byl Leonard Nimoy, který ho ztvárnil jak v pilotním díle Klec, tak i v navazujícím seriálu.

Postavě vtiskl nečekanou hloubku a byl s ní spojen až do své smrti v roce 2015.

Dalším představitelem, který ztvárnil Spocka ve filmu z roku 2009 byl americký herec Zachary Quinto.

A zatím posledním Spockem byl Ethan Peck v seriálech Star Trek: Discovery a Star Trek: Short Treks.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články