Pablo Picasso pálil svá díla, aby se zahřál. Nebyl bohatým a uznávaným od začátku

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
Pablo Picasso
Pablo Picasso

Dnes je to legenda, jejíž jméno znají miliony lidí po celém světě. Býval to ale chudý muž, který musel dělat šílené věci proto, aby si zlepšil životní podmínky. Pablo Picasso je známý několika svými významnými díly. Možná jich mohlo být ale daleko víc. To už se z popela nikdy nedozvíme.

Picasso je považován za zakladatele kubismu. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří obrazy Guernica, Avignonské slečny nebo Tři muzikanti. Jeho díla se stala uměleckými díky své originalitě a nápaditosti, díky stylu, který nikdo před ním nevytvořil.
Hodnota jeho obrazu téměř sto osmdesát milionů dolarů.

Picasso se narodil v roce 1881 a zemřel ve svých jednadevadesáti letech na infarkt myokardu. Za tuto dobu stihl vytvořit podle odhadu téměř čtrnáct tisíc obrazů, sto tisíc rytin a více než třicet tisíc ilustrací.

Jedno z jeho děl s názvem Alžírské ženy se stalo uměleckým dílem s nejvyšší aukční hodnotou. V roce 2015 bylo totiž v newyorské aukční síni vydraženo za 179,4 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu 4 182 300 000 korun, tedy číslo, které mnozí z nás ani nedokáží vyslovit.

K malířství a sochařství se dostal přes svého otce

Picassův otec se živil jako učitel na výtvarné škole. Aby si rodina vydělala, syn mu s výukou pomáhal, a právě tehdy objevil svůj talent. Jeho fantazie ale byla z počátku odmítána, přišel totiž s něčím, co do té doby nikdo neznal.

Až později se proslavil jako umělec, jenže v mládí byl považován spíše za blázna, který vytváří nehodnotné čmáranice. Mnoho z nich tak skončilo v kotli, když neměla chudá rodina v zimě čím topit.

Ve čtrnácti letech byl ale s výbornými výsledky Picasso přijat na kurzy umění pro pokročilé, později se v umění zdokonaloval v Madridu.

V roce 1900 odjel do Paříže, kde byl fascinován výstavami slavných děl například Vincenta van Gogha. O čtyři roky později po návratu do Španělska začal poprvé vystavovat.

Zcela změnil umění. Uchvátil svým smutkem

Picassova díla nebyla jen originální a jedinečná. Byla také plná pocitů, především smutku a melancholie. Malíř používal často odstíny modré barvy a dokázal zapůsobit na srdce mnohých.

Právě díky tomu se velmi rychle proslavil. Když v roce 1907 namaloval obraz Avignonské slečny, byl již známým umělcem, který byl od téhož roku považován za průkopníka kubismu.

Později začal Picasso vkládat do svých děl i další pocity, jako například naději, lásku a štěstí. Jeho tvorba je proto dělena na několik období, jimž jsou například modré období, růžové období nebo období syntetického kubismu.

Umělec zemřel po boku své manželky na následky nemoci, která se v jeho věku podepsala na jeho celkové imunitě.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články