Předobrazem Iron Mana byl geniální vynálezce, který se bál bakterií a otáčel za každou sukní

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
iron man
iron man

Za tvůrce Iron Mana jsou považování největší průkopníci z řad Marvel Comics – Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck a Jack Kirby. Ti si Iron Mana představovali jako fešáka a boháče, který se dokonale pohybuje v kapitalistickém světě, ale také geniálního vynálezce a výrobce technologicky vyspělých zbraní. Jako předobraz pro svou komiksovou postavu si zvolili Howarda Hughese, jenž tyto ideály naplňoval.

Stan Lee tento krok komentoval slovy: „Hughes byl vynálezce, dobrodruh, milovník žen, který se pomátl, aniž by byl blázen.“ S kolegy tedy začal pracovat na akčním superhrdinovi, který vycházel z života a úspěchů tohoto Američana.

Skutečně, Hughesův život je velmi inspirativní. Však byl vynálezcem, filmovým producentem a režisérem, leteckým konstruktérem i pilotem.

Už jako malý kluk si dokázal sestrojit kolo s motorem. Jeho snem byl Hollywood

Hughes se narodil v roce 1905. Byl synem úspěšného texaského podnikatele a vynálezce vrtného hrotu. Na mladém Howardovi se to pozitivně podepsalo, ve svém otci viděl vzor a začal se zajímat o stejné věci, kterým se se zálibou věnoval. Jako dvanáctiletý chlapec si třeba zvládl sestrojit kolo s motorovým pohonem.

O oba rodiče přišel během dospívání v průběhu dvou let. Připadla mu značná část jejich jmění, a tak se rozhodl přestěhovat a splnit si svůj sen v podobě práce u filmu. Jeho domovinou se nestalo žádné jiné místo než přeslavný Hollywood.

Ve filmovém byznysu se mu dařilo. Největším úspěch zaznamenal film Hell’s Angels z roku 1930 jejž režíroval i produkoval. Ten měl původně vzniknout jako němý snímek, ale Hughes trval na tom, aby byl opatřen o zvuk. Tuto svou vizi prosadil a s Hell‘s Angels se stal jeden z prvních akčních filmů se zvukem.

Trpěl obsedantně-kompulzivní poruchou. Odmítal pozřít příliš velké kuličky hrášku

Hughes měl několik románků se svými kolegyněmi od filmu, byl pověstným sukničkářem. Jeho nejznámější partnerkou byla legendární herečka Katherine Hepburn.

V osobním životě jej ale čím dál tím více omezovala obsedantně-kompulzivní porucha. Už jeho matka trpěla stejně jako on strachem z bakterií, nečistot a infekcí a syna vedla k přehnané hygieně.

Jedna z jeho přítelkyň, Noah Dietrich, se nechala slyšet, že Hughes musel k večeři jíst pokaždé to samé, tedy středně propečený steak se salátem a hráškem.

Kuličky hrášku směly být pouze malé, ty velké excentrický miliardář odmítal pozřít a dával je na stranu talíře. Na snídani si dával zásadně vejce, ale jen taková, jež byla připravena stejným způsobem, jakým je dělala jejich rodinná kuchařka Lily.

Jeho obsese nepodstatnými detaily lezla na nervy jeho spolupracovníkům u filmu. Poprask vyvolalo i jeho zamknutí se ve studiu v roce 1958. Hughes z něj nevyšel čtyři měsíce, jedl jen čokoládové tyčinky, kuře a pil mléko. Nahý sledoval filmy a nestaral se o hygienu.

Jako pilot překonal několik rekordů v rychlosti

Podmanil si i letecký byznys a sám se stal pilotem. V roce 1932 založil Hughes Aircraft Company a začal pracovat na stavbě soukromého letadla s označením Hughes H-1 Racer. S tímto letadlem překonal o tři a pět let později rekordy v rychlosti.

Tomuto období jeho života se věnuje oscarový film Letec z roku 2004 s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Předobrazem filmového Tonyho Starka je Elon Musk

Z toho všeho čerpali autoři komiksového Iron Mana při vykreslování jeho charakteru, schopností i osudu. Ve filmovém zpracování posledních let s Robertem Downeym Jr. se ale tvůrci přiklonili k jinému renesančnímu muži, Elonovi Muskovi. Právě on byl předobrazem pro postavu Tonyho Starka jakožto vtipného génia, miliardáře, playboye a filantropa.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články