Jiří Suchý a Jitka Molavcová: Padesát let bez hádky!

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Jiri Suchy Jitka Molavcova
Jiri Suchy Jitka Molavcova

Legendárnímu Divadlu Semafor už bylo šedesát let. A téměř pět dekád spolu tvoří i Jiří Suchý a Jitka Molavcová. Bezproblémový vztah bez hádek by jim mohli závidět kdejací kolegové i přátelé. Kromě divadla se ale tato dvojice věnuje i vystupování s orchestrem po kulturních domech.

Jiří Suchý, polovina z autorské dvojice Suchý a Šlitr, je znám především jako zpěvák, textař a herec. Divadlo, které založil právě s Jiřím Šlitrem, se stalo v šedesátých letech kultovní scénou české kultury a na vstupenky na představení se stály stometrové fronty. Většina písniček napsaná tímto tvořivým duem zlidověla a dodnes se mnozí interpreti české popmusic k jejich odkazu hlásí. Suchý však je i spoluzakladatelem Divadla Na zábradlí a před Semaforem působil s Ivanem Vyskočilem v Redutě.

Cena Thálie i tvorba pro děti

V roce 1970 vytvořil dvojici s Jitkou Molavcovou, vystudovanou grafičkou a výherkyní soutěže Talent, v níž bodovala se skladbou Hany Hegerové. Molavcová se však zprvu stala jednou ze semaforských „girls“, kde zpočátku zpívala v originále zejména francouzské šansony. Hlavní role přišla ve Smutku bláznivých panen a ve hře Faust, díky níž Suchý definitivně našel jevištního partnera a od té doby tvoří nerozlučnou uměleckou dvojici. Nejslavnější je samozřejmě spojení Jonáš – Melicharová. Proslula však i svým výkonem v muzikálu Hello, Dolly! v Hudebním divadle Karlín, za nějž obdržela cenu Thálie. Oblíbená se stala i u dětí díky moderování pořadu Kouzelná školka.

Divadlo Semafor letos oslavilo šedesátku a pyšní se klasickými kousky, ale i novými představeními. „Naše hry Kytice a Kdyby tisíc klarinetů bývají zcela vyprodané,“ libuje si Suchý. I nová představení postupně nabývají na popularitě, takže o práci nemá nemá ani on, ani Molavcová nouzi. Nebojí se dokonce přizpůsobit humoru dnešní doby a zpracovávat její témata. Jak jinak si vysvětlit, že v repertoáru mají například komedii MeToo.

Zlatá éra Semaforu na podzim v několika městech

Jiřího Suchého i Jitku Molavcovou, velké osobností české kultury, mohou zájemci na podzim vidět vystupovat i za doprovodu orchestru divadla Semafor pod vedením Jiřího Svobody v kulturních domech a městských divadlech. Společně prostřednictvím těchto setkání pozvou diváky do zlaté éry Semaforu, jež se vyznačuje geniální fúzí humoru a písní. V programu zazní všechny známé písničky, jako jsou například Pramínek vlasů, Klokočí, Blues pro tebe, Lípa zelená, Marnivá sestřenice a další. Zatím jsou potvrzené termíny v Semilech, Jablonci nad Nisou a Klatovech.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články