Začátek jara nám ukáže, jak na tom jsme, myslí si Rosický

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
Rosicky Tomas
Zdroj: Milan Kammermayer AFP / CNC / Profimedia

Nejvyšší fotbalová liga v tuzemsku odehrála svá poslední utkání o čtvrté adventní neděli loňského roku. O Vánocích měli fotbalisti volno, ale v prvním lednovém týdnu se už museli znovu hlásit u svého zaměstnavatele. Prvoligovým týmům již začala zimní příprava na jarní část sezony.

Se zimní přípravou jsou spojena nejen kondiční cvičení, ale také nácviky herních situací a vůbec příprava na další část sezony. S tím souvisí i stabilizace kádru, který se během zimního přestupového období může zásadně změnit. 4. ledna zahájila přípravu i pražská Sparta, která bude na jaře soutěžit na třech frontách.

Jaro ve třech soutěžích

Sparta sice vypadla z Evropské ligy, ale díky tomu, že nakonec ve skupině uhájila třetí místo, zahraje si na jaře alespoň Konferenční ligu.

V té bude pokračovat i pražská Slavia. Tu bude její hlavní rival stíhat i v lize. Současně se tyto týmy utkají i ve čtvrtfinále českého fotbalového poháru, který je na programu už v únoru.

Oba celky tedy čeká náročná příprava. Slavia už odjela na soustředění do Portugalska. Spartu čeká odlet do Španělska. K jarní části sezony i aktuální situaci v kádru se na tiskové konferenci vyjádřil i sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický. Záznam tiskové konference je k dispozici na webových stránkách Sparty.

Rosický uznal, že začátek jara bude pro tým náročný, aspoň se ale ukáže, jak na tom Sparta je. „Máme začátek, kde se může ukázat, jak na tom jsme. Sezonu vidím jako obrovskou příležitost pro hráče ukázat se, že na Spartu mají. V kariéře se často nestává, že na jaře hrajete tři soutěže,“ řekl Rosický.

Bývalý brilantní záložník a kapitán české fotbalové reprezentace dále zmínil, že podzimní část ligy ukázala, kde má tým ještě rezervy.

„Myslím, že se neustále posouváme. Do jarní části jedeme po dlouhé době s tím, že působíme na třech frontách. Z tohoto pohledu je to jednoznačně pozitivní. Stejně tak tam byly i velmi varovné signály.“ Tím připomněl třeba zápas na Slovácku, který Sparta absolutně nezvládla.

Změny ještě přijdou

Rosický zároveň přiznal, že kádr se může během ledna ještě proměnit či doplnit. „Stále hledáme atributy, které nás vylepší. Jsme aktivní, a takoví zůstaneme i nadále. Další změny v kádru budou, ale momentálně nejsme blízko k žádné dohodě.“

Aktuálně média řeší především odchod nejlepšího hráče Sparty a velkého talenta Adama Hložka do zahraničí. Sportovní ředitel Sparty však doufá, že ho pro jaro ještě udrží.

Novináře také zajímala situace ohledně pokračování Bořka Dočkala, Matěje Pulkraba či Lukáše Štětiny, kterým po této sezoně končí ve Spartě smlouva.

S hráči vedení komunikuje, Rosický uvedl, že Dočkalova situace se bude vyvíjet s ohledem na jeho výkony na jaře. Na podzim byl totiž zraněný a svými výkony navíc zůstával daleko za očekáváním trenéra i fanoušků.

S Pulkrabem Sparta do budoucna počítá, naopak Lukáš Štětina byl obeznámen s tím, že s ním Sparta nehodlá prodloužit smlouvu a může si hledat nové angažmá. S předstihem Rosický řeší i pokračování trenéra Pavla Vrby. V tomto případě k dohodě zatím nedošlo, na výsledek jednání si tedy fanoušci musejí počkat.

Už za několik týdnů tedy uvidíme, jak si Sparta ve všech soutěžích povede a zda hráči ukážou, že mají kvality pro to, aby mohli i nadále nosit rudý dres.

Zdroj: Sparta, iDNES.cz, sport.cz

Autor: Anna-Marie Rabová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články