Příprava na skok do vody: Co byste měli vědět, než se pustíte do plavání?

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
muz plavcik bazen
Zdroj: Shutterstock

Ať už jste zkušený plavec, nebo začátečník, je důležité věnovat čas řádné přípravě na plavání. Nejenže tím zajistíte svou bezpečnost, ale také se ujistíte, že si čas strávený v bazénu užijete naplno. Zde si povíme, co byste měli vědět, než se ponoříte do vody.

Co je třeba vědět před plaváním

Získejte plavecké náčiní

Nejzřetelnější položkou na našem seznamu povinné výbavy jsou plavky nebo plavecký úbor. Dále se doporučuje nosit plaveckou čepici, plavecké brýle a špunty do uší, pokud plánujete plavat pod vodou nebo jít hluboko do vody. Měli byste si s sebou vzít také žabky nebo sandály, abyste se mohli bezpečně pohybovat po areálu bazénu a neriskovali pořezání nebo odřeniny o drsný povrch. Pokud se navíc chystáte plavat ve venkovním bazénu, je lepší mít na sobě chránič proti vyrážce, který vás ochrání před spálením od slunce.

Pořiďte si chytrý náramek

Jedním z chytrých způsobů, jak optimalizovat plaveckou rutinu, je investice do chytrého náramku. Tyto náramky poskytují cennou zpětnou vazbu o pokrocích sledováním metrik, jako je srdeční tep, uražená vzdálenost a počet záběrů během pobytu ve vodě. Tyto informace mohou plavcům pomoci stanovit si cíle, sledovat pokroky a v případě potřeby upravit režim. Chytré náramky také nabízejí technologické poznatky, které plavcům umožňují vyhodnocovat a zlepšovat techniku plavání pro dosažení ještě lepších výsledků. Investice do chytrého náramku, jako je honor 6 band, pomáhá plavcům získat náskok před konkurencí a dělá z dosahování plaveckých cílů snazší úkol, než by si kdy dokázali představit!

Plavte s ostatními

Pokud nejste zkušený plavec, který zná své limity, nebo jste neabsolvovali kurz s certifikací plavčíka, je vždy nejlepší vzít si s sebou na plavání někoho dalšího. Pokud by se vám tak ve vodě něco stalo, je tu někdo, kdo vám může okamžitě pomoci a v případě potřeby přivolat další pomoc. Navíc, když máte po svém boku další osobu, může být plavání zábavnější a vzrušující!

Seznámení se s plaveckými údery

Pokud s plaváním začínáte, může být užitečné seznámit se před ponořením do vody s různými záběry, které výrazně ovlivní, kolik energie při plavání spotřebujete, a časem zlepší vaši techniku. Čtyři hlavní styly jsou volný styl (kraul), prsa, záda a motýlek; každý z nich vyžaduje trochu jiné pohyby, ale všechny jsou navrženy s ohledem na efektivitu a rychlost. Kromě toho existují různé techniky dýchání, které mohou maximalizovat příjem kyslíku v závislosti na tom, jaký záběr se používá – například plavci na zádech dýchají každé dva cykly paží, zatímco plavci volným stylem místo toho provádějí střídavé nádechy každé tři záběry – takže si je také nezapomeňte předem prozkoumat!

Všímejte si svého okolí

Ať už jste na venkovní pláži nebo v krytém bazénu, je důležité, aby plavci po celou dobu pobytu ve vodě vnímali své okolí. Dbejte na to, abyste si nehráli příliš blízko hlubokých částí vody – zde přicházejí ke slovu záchranné vesty! Stejně tak věnujte pozornost všem značkám nebo vlajkám umístěným v okolí koupaliště, protože mohou upozorňovat na potenciální nebezpečí, jako jsou silné proudy nebo vlnobití. Pokud si plavci uvědomují své okolí a dodržují všechny bezpečnostní protokoly stanovené úřady nebo plavčíky ve službě, mohou značně snížit svá rizika při užívání si dne u vody.

Mějte plán pro případ nouze

Každý, kdo se chystá plavat, by měl mít připravený nouzový plán pro případ, že se něco pokazí. Ujistěte se, že všichni vědí, kde se nacházejí nouzové východy a co mají dělat v případě nouze, například zdravotních problémů nebo nepříznivého počasí. Je také užitečné určit někoho jako kontaktní osobu pro případ nouze, na kterou se lze v případě potřeby obrátit. S účinným nouzovým plánem se všichni mohou cítit bezpečně a zároveň si užívat čas strávený koupáním!

Závěr

Bez ohledu na úroveň plavce je správná příprava klíčem k příjemnému zážitku v bazénu! Pokud plavci zohlední bezpečnostní opatření, jako je nošení záchranných vest v případě potřeby a předchozí seznámení s různými plaveckými způsoby, mohou si být jisti, že jejich čas strávený v bazénu bude bezpečný a přínosný! Tak proč čekat? Připravte se na další plavání ještě dnes!


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články