Nejdražší baseballová kartička na světě se prodala za stovky milionů

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
baseball
Zdroj: Shutterstock

Zájem sběratelů o upomínkové karty s vyobrazením sportovních celebrit v poslední době velmi stoupá. Tento trend potvrdila i rekordní suma, za kterou se prodala karta z roku 1952 s hráčem New York Yankees Mickeyho Mantla.

Mickey Mantle, přezdívaný Commerce Comet nebo Mick, byl americký profesionální baseballový hráč, který hrál ligu MLB za tým New York Yankees. Jeho kariéra trvala od roku 1951 do roku 1968 a je považován za nejlepšího hráče historie.

Kus papíru za skoro 300 milionů

Před pár týdny se prodala baseballová karta s jeho podobiznou za neuvěřitelných 12,6 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 296 milionů korun, a stala se tak nejdražším upomínkovým předmětem vůbec.

Aktuálně jde rovněž o nejdražší sportovní sběratelský předmět na světě. V tomto ohledu kartička překonala dražbu slavného dresu argentinského fotbalisty Diega Maradony, v němž v roce 1986 na mistrovství světa v Mexiku vstřelil slavný gól označovaný jako „Boží ruka“. Dres se vydražil za 9,3 milionu dolarů (219 milionů korun).

Top kvalita určila cenu

„Má tu nejlepší možnou kvalitu, jakou může Topps karta z roku 1952 mít. To, že je Mantleho karta po sedmdesáti letech v takovém stavu, je skutečný zázrak,“ sdělil ředitel sportovních aukcí aukční síně Heritage Auctions Chris Ivy.

Osmimístná suma na aukci ve sportovním trhu byla ještě před deseti lety něčím, o čem pořadatelé mohli maximálně snít. Mezi kartičkami sportovců zatím rekord drželo sto let staré vyobrazení baseballisty Honuse Wagnera, které bylo vydraženo před rokem za 7,2 milionu dolarů (přibližně 169 milionů korun).

Chtěli byste mít podobný předmět ve své sbírce? Splnit se vám to může díky dnešnímu losování Eurojackpotu, kde se hraje o 1,387 miliardy korun! Vsaďte si na jakékoliv prodejně s nabídkou Sazky nebo klidně hned teď online!

Autor: redakce
18+ | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články