Patrik Berger zavzpomínal na Dortmund. Největší úspěch v tomto městě ale zažil s jiným klubem

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Patrik Berger
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalový vicemistr Evropy Patrik Berger patří beze sporu mezi nejúspěšnější české fotbalisty. Zářil v dresech obou pražských „S“ a ve finále mistrovství Evropy v roce 1996 vstřelil gól. Řadu úspěchů tento fantastický záložník zažil i během svých zahraničních angažmá, mimo jiné v Dortmundu či Liverpoolu.

Nedávno uplynulo dvacet let od jednoho z největších úspěchů v jeho kariéře. A Berger na svůj velký triumf zavzpomínal i na sociálních sítích. Své fanoušky potěšil fotkou s Pohárem UEFA, který v roce 2001 vyhrál s klubem FC Liverpool. Spolu s jeho dlouholetým kamarádem Vladimírem Šmicerem ve finálovém zápase patřili k nejaktivnějším hráčům týmu.

Paradoxně se tehdy finálový zápas konal právě na domácím stadionu klubu Borussia Dortmund. Klubu, se kterým se Bergerovi evropský ligový úspěch nepodařil. I přesto na sezonu v Dortmundu, se kterým vyhrál Bundesligu, rád vzpomíná.

Přestoupil a přišel o Ligu mistrů

Borussia Dortmund zaznamenala velký úspěch přesně rok po Bergerově přestupu do Liverpoolu. Tehdy klub vyhrál Ligu mistrů UEFA, což se Bergerovi s žádným klubem nepodařilo.

Spolu s fanoušky zavzpomínal na svůj velký den

Svým instagramovým příspěvkem Berger oslovil přes čtyři tisíce fanoušků, kteří na toto slavné vítězství Liverpoolu rádi zavzpomínali. „Skvělé vzpomínky kámo. To byl ale rok!“ komentuje jeden z fanoušků. „Jeden z nejlepších zápasů vůbec,“ dodává další. „Moje nejoblíbenější finále o pohár.

Nejlepší zápas v nejlepším městě,“ vzpomínají další. „Čas sice letí, ale svého fotbalového krále si budeme pořád pamatovat,“ píše Bergerovi jeden z věrných fanoušků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Patrik Berger (@patrikbergerofficial)

Fandí Spartě i Slavii

Dnes již sedmačtyřicetiletý Patrik Berger začínal jako dorostenec ve Spartě, ale o dva roky později přešel ke konkurenční Slavii. U sešívaných zazářil a stal se jedním z nejúspěšnějších tuzemských fotbalistů.

V roce 1995 dostal nabídku od Dortmundu a dalších dvanáct let strávil v zahraničních klubech – FC Liverpool, FC Portsmouth, Aston Villa či Stoke City. V roce 2008 se vrátil do Sparty, kde kdysi začínal. Jeho kariéru v roce 2010 předčasně ukončily přetrvávající zdravotní problémy s kolenem.

Za dobu svého působení má na kontě řadu domácích i zahraničních ocenění. Stal se Fotbalistou roku, vítězem ankety Zlatý míč i členem All Stars týmu na ME 1996 v Anglii.

Manželství bez skandálů

Patřil také mezi fotbalové krasavce a idoly fanynek. Patrik Berger však zůstal po celou dobu věrný své ženě Jaroslavě, se kterou je již více než čtvrt století. Změnil pouze image s dlouhými vlasy za krátký sestřih a hustý plnovous.

S manželkou hrají golf a cestují po světě. V otcových šlépějích kráčí i jeho syn a jmenovec, Patrik Berger junior. Dcera Valentýna podědila krásu po obou rodičích a s otcem nafotila kalendář pro fotbalový Liverpool.

Zdroj: Instagram Patrika Bergera, Idnes.cz/sport
Autor: Michaela Pauerová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články