Tony Hawk létal vysoko nad skateboardovými rampami už jako malý kluk. Podívejte se, jaké frajeřinky uměl

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Tony Hawk
Zdroj: Eugene Parciasepe / Shutterstock.com

Nejslavnější světový skateboardista Tony Hawk vybíjel jako dítě svou energii na rampách, které mu postavil otec. Nakonec se z něj stala legenda tohoto sportu, která několik let držela rekord v počtu otoček.

Anthony Frank Hawk se narodil v roce 1968 v Kalifornii do rodiny vysloužilého důstojníka námořnictva a učitelky. Měl celkem tři sourozence a odjakživa měl spoustu energie.

Aktivní a frustrovaný kluk

Byl nejen hyperaktivní, ale také velmi tvrdý sám na sebe. Chtěl odjakživa zvládat spoustu věcí, a když mu něco nešlo, byl sám sebou velmi frustrovaný.

Nakonec ho doslova pohltil skateboarding. Rodiče ho v tomto druhu sportu podporovali. Otec mu dokonce postavil na dvorku rampy, aby mohl svou energii vybít.

Se svými fanoušky nedávno na Instagramu sdílel snímek z roku 1979, kdy jako malý kluk s dlouhými vlasy lítal vysoko nad rampou. Už tehdy šlo v jeho výrazu vidět, že ho ježdění na skateboardu baví, a to ještě ani netušil, co všechno dokáže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tony Hawk (@tonyhawk)

Bravurní a těžko překonatelný kousek

Z Tonyho se stal profesionální skateboardista, a to už ve čtrnácti letech. Největšího kariérního úspěchu se dočkal v roce 1999, kdy jako první skateboardista na světě dokázal otočku o 900 stupňů.

Bylo to na slavných závodech X-Games. Stala se z něj legenda tohoto sportu, která nebyla do konce své kariéry v roce 2003 nikým překonána.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tony Hawk (@tonyhawk)

Ani po konci kariéry se neztratil

Dveře se mu díky skateboardingu otevřely i do jiného světa. V roce 1998 začal spolupracovat se společností Activision a vytvořili počítačovou hru o jízdě na skateboardu s názvem Tony Hawkˈs Pro Skater.

V soukromí se stihl celkem čtyřikrát oženit a zplodit čtyři potomky. Nejstarší syn Riley se potatil a také se z něj stal profesionální skateboardista.

Dvaapadesátiletý Tony sice už téměř dvacet let nezávodí a užívá si zaslouženého sportovního důchodu, na prkně však stále válí a skateboarding je pořád součástí jeho života.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články