Martina Sáblíková nebyla vždy jedinou závodnicí v rodině. Toto je její mladší bratr, seznamte se

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Martina Sablikova
Zdroj: Profimedia

Jednou z nejoblíbenějších českých sportovkyň je Martina Sáblíková, která si svou skromností a velkými úspěchy získala srdce mnoha Čechů. Odjakživa se těšila velké podpoře hlavně od své rodiny, mladší bratr dokonce několik let také závodil.

Martina Sáblíková je rodačkou z Nového Města na Moravě, kde se nerodila v květnu roku 1987. Sport byl její vášní odjakživa. Jako malá hrála basketbal a v jedenácti letech ji trenér Petr Novák přivedl k rychlobruslení.

Trénink venku i doma

S pár rodiči založili bruslařský klub a trénovali v létě na kolečkových bruslích a na kole, v zimě pak na dráze ve Svratce.

Ani doma Martina nezahálela a na speciálním prkně se svým mladším bratrem Milanem trénovala klouzání z jedné strany na druhou.

V roce 2002 se dostala na mistrovství světa juniorů v Itálii, kde skončila na třicáté šesté příčce. Stejné umístění si v tomtéž roce vybojovala v rámci čtyřboje Světového poháru.

Sablikova bratr

Zdroj: Profimedia

Postupně stoupala

Její výkony se postupně zlepšovaly. Přelomovou pro ni byla sezona 2005/2006, kdy se v závodech světového poháru umisťovala na příčkách do desátého místa a na zimní olympiádě v Turíně skončila těsně pod medailovými pozicemi.

Poté však začala její sbírka úspěchů nezadržitelně růst. Nejlépe jí to šlo na trati 3000 a 5000 metrů. Na dalších olympiádách získala tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Stala se mnohonásobnou mistryní světa i Evropy.

Bratr byl také úspěšný

V roce 2006 se do mezinárodních bruslařských závodů dostal i Martinin mladší bratr Milan. Ve stíhacím závodě družstev v roce 2007 zajel juniorský světový rekord, který byl překonán až v roce 2010.

Stejně jako jeho starší sestra se i on kromě bruslení na ledě věnoval in-line bruslení a cyklistice. Největší rychlobruslařský úspěch zaznamenal v roce 2009, když se stal mistrem České republiky ve víceboji.

Ačkoliv je Milan o čtyři roky mladší než Martina, s profesionální sportovní kariérou už skončil. Velmi prožívá všechny závody své sestry, a to buď přímo na stadionu, nebo na dálku u televize.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články