Kauza kolem Romana Berbra pokračuje. Etická komise si myje ruce nad jedním z obviněných rozhodčích

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
ondrej ginzel
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Již několik měsíců nejen fotbalovým prostředím rezonuje korupční aféra týkající se bývalého místopředsedy Fotbalové asociace České republiky Romana Berbra a někdejšího funkcionáře klubu FC Slavoj Vyšehrad Romana Rohoze. V posledních týdnech kauza nabyla na síle zveřejněním klíčových pasáží vyšetřovacího spisu.

Už několik měsíců se ukazuje, že celá aféra je nabobtnanější, než se původně předpokládalo. Z přepisu policejních odposlechů totiž vyplývá, že v celé kauze figuruje i několik klíčových postav prvoligových klubů a rozhodčích. Ačkoliv Policie ČR vede vlastní vyšetřování, Fotbalová asociace ČR se k celé věci logicky také musela vymezit.

Etická komise trestá a pokutuje

V posledních dnech roku 2021 došlo ze strany Etické komice fotbalového svazu k jasnému vyjádření. Komise zahájila disciplinární řízení s pěticí sudích, mezi nimi jsou třeba Emanuel Marek, Petr Hocek, Jakub Hrabovský nebo Zdeněk Vaňkát. Právě tito aktéři měli přímo ovlivnit výsledky utkání týmu FC Slavoj Vyšehrad. Přitom někteří ze jmenovaných ještě nedávno řídili i utkání Fortuna ligy, tedy nejvyšší české fotbalové soutěže.

Kromě toho na zasedání padly i skutečné tresty – delegát Miroslav Skála nesmí dalších šest let působit ve fotbalovém prostředí. Kromě toho musí zaplatit 15 000 Kč pokutu. Tehdejší vedoucí vyšehradského týmu Milan Tandara pak vyfasoval zákaz činnosti na 18 měsíců a pokutu 5000 Kč, neboť nezajistil povinné online vysílání utkání.

O bývalých členech nerozhodujeme

V pětici rozhodčích, s nimiž komise měla zahájit disciplinární řízení, figurovalo původně i jméno Ondřej Ginzel. Tento donedávna ještě prvoligový rozhodčí však v den zasedání Etické komise FAČR z asociace vystoupil. Po fotbalovém podzimu totiž ukončil svou kariéru rozhodčího, údajně ze zdravotních důvodů. Vzhledem k zahájení disciplinárního řízení však toto prohlášení načasoval přímo ideálně. Etická komise FAČR totiž jeho vystoupením z asociace ztratila pravomoci jakkoliv v jeho případě dál postupovat.

Ze stanoviska komise totiž vyplývá, že „v případech, kdy osoba zruší své členství za účelem vyhnutí se disciplinárnímu řízení, by již nikdy nemělo této osobě být znovu umožněno stát se členem. Tento názor Etické komise sdílí i vedení FAČR.“

Komise tak i dalším aktérům dala jasný vzkaz. Pokud se vzdají svého členství v asociaci, nebude je dále vyšetřovat, případně postihovat jakýmikoliv tresty. Dotyční se však nesmí k dění v profesionálním fotbale nebo přímo do asociace vrátit.

Vyšetřování celé kauzy tak i nadále pokračuje. Další zasedání etické komice fotbalového svazu, kde se mimo jiné bude rozhodovat i o výše uvedených rozhodčích, je v plánu na 7. ledna 2022.

Zdroj: FAČR, iDNES.cz, isport.blesk.cz, Česká televize

Autor: Anna-Marie Rabová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články