Italský trenér se vyjádřil jasně: Neočkovaným fotbalistům snižme platy

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
Capello Fabio
Zdroj: Profimedia

Situace týkající se pandemie koronaviru ovlivňuje životy každého z nás již téměř dva roky. Odborníci tvrdí, že jedinou možností k návratu do normálního života je co největší proočkovanost obyvatelstva. Aby jí bylo docíleno, k očkování motivují jednotlivé státy své občany různými způsoby. Některé vlády očkovaným slibují různá privilegia či odměny, jiné naopak odmítačům vakcín hrozí různými restrikcemi. To se týká i sportovců.

Stejně jako v jiných odvětvích zaměstnavatelé vyžadují od svých zaměstnanců potvrzení o bezinfekčnosti, aby kvůli onemocnění nedošlo k zastavení činnosti podniku či ke ztrátě zisku, i pořadatelé velkých sportovních akcí trvají na kontrole účastníků akce. Nikdo si samozřejmě nepřeje, aby se zrovna jeho akce stala ohniskem nákazy.

Očkování bude brzy pro sportovce nevyhnutelné

Už loni jsme zaznamenali přerušení či úplné zrušení některých sportovních soutěží jen kvůli hrozícímu rozšíření nákazy. Příkladem může být přerušení fotbalových lig ve většině evropských zemí nebo nedávné předčasné ukončení mistrovství světa v hokeji hráčů do dvaceti let.

I sportovci jsou tak motivováni k očkování. Například letošní první tenisový grandslam Australian Open má podmínku, že na něm můžou startovat jen očkovaní tenisté. Ačkoliv někdo to chápe jako diskriminaci, jiní tento krok podporují, a někteří by dokonce neočkované sportovce postihovali.

Takový názor má třeba bývalý italský fotbalista a trenér Fabio Capello, který si v tuto chvíli dává od trénování pauzu. V nedávném rozhovoru pro italský server La Gazzetta dello Sport, který cituje také server sportbible.com, Capello uvedl, že neočkovaným fotbalistům by snížil výplaty.

Za jejich sobeckost bychom jim měli snížit plat

V Itálii se totiž kvůli šířící se mutaci koronaviru zvané omikron zpřísňují některá opatření. Očkován například musí být každý, kdo chce dělat týmový sport. Tedy i profesionální fotbalisti. Web mimo jiné uvádí, že v tuto chvíli je naočkovaných asi 98 % fotbalistů hrající tamější první ligu zvanou Serie A.

Capello, který v minulosti trénoval i takové celky jako Real Madrid, Juventus, nebo fotbalové reprezentace Anglie či Ruska, také uvedl: „To, že si někdo nenechá dát vakcínu, je sobectví, kterým ohrožuje společnost, a měl by mu být snížen plat.“

Italská nejvyšší ligová soutěž má v tuto chvíli zimní přestávku. Znovu se rozjede tento čtvrtek. Capello si však myslí, že nákaza koronavirem už ligu znovu nezastaví. „Hráči, kteří jsou očkovaní, budou mít lehčí průběh nemoci a také se dříve uzdraví.“ I proto by se dosud neočkovaní fotbalisté měli nechat očkovat.

Za favorita letošního ročníku soutěže považuje zkušený trenér znovu Inter Milán, který vyhrál i loňský ročník.

Zdroj: La Gazzetta dello Sport, sportbible.com, sport.cz

Autor: Anna-Marie Rabová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články