Dvojí metr? Svaz vysvětlil, proč Djoković pojede na Australian Open i bez očkování

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
novak djokovic
Zdroj: Profimedia

Pravidla by měla platit pro všechny. A to včetně sportovních osobností. Ukazuje se ale, že ne vždy tomu tak je. Srbský tenista Novak Djoković sice nejspíš není očkovaný proti covidu-19, přesto ale obdržel výjimku a nastoupí v prvním grandslamu sezony. Na Australian Open tak bude obhajovat titul z loňska.

Fanoušky sportovce možná tato zpráva potěší, některé ale na druhou stranu pohorší to, že má někdo takové výjimky. Jak je možné, že i přes povinnost očkování Djoković vakcinací projít nemusí? V minulosti tenista dokonce tajil, zda očkování má, nebo nemá.

Nepotvrdil sice ani jednu možnost, ale kontrolám se vyhýbal, a všechno tak nasvědčovalo tomu, že vakcinací neprošel. Jak se ale ukazuje, výjimka, která mu byla udělena, neplatí jenom pro něho, ale i pro celou řadu dalších sportovců. O svůj v pořadí 21. titul tak může s klidem usilovat.

Stačí podat žádost o výjimku

„Každý sportovec přijíždějící do Austrálie musí mít očkování a prokázat se jím, nebo musí podat žádost o lékařskou výjimku,“ vysvětlil šéf turnaje Craig Tiley. Jelikož o tuto výjimku Djoković zažádal, není v jeho účasti žádný problém.

„Víme o sportovcích, kteří požádali o výjimku, a v některých případech jim byla udělena,“ dodal Tiley pro Yahoo Sports. Posuzování žádostí je podle jeho slov ale velmi přísné a navíc také anonymní, více se proto k celé záležitosti odmítl vyjádřit.

Australský svaz (Tennis Australia) ale dle Sport.cz uvedl, že zdravotní výjimky posuzují experti z řad Nezávislého lékařského panelu pro posouzení výjimek (Independent Medical Exemption Review Panel) s tím, že už předem splnily kritéria Australské technické poradní skupiny pro imunizaci (Australian Technical Advisory Group on Immunisation – ATAGI).

Mezi konkrétní důvody pro udělování výjimek patří dle australského ministerstva zdravotnictví i prodělání onemocnění covid-19, po němž během šesti měsíců nebyla podána vakcína, nebo zdravotní komplikace po předchozím očkování proti koronaviru.

Letošní Australian Open začne 17. ledna a bude trvat až do 30. ledna. Fanoušci se podle reakcí těší nejen na Djokoviće, který byl nedávno vyhlášen nejlepším sportovcem Evropy za uplynulý rok, ale i na další tenisty. Je jasné, že se bude na co dívat.

O radost se podělil na Instagramu

O tom, že se zúčastní letošního Australian Open, informoval Djoković i na svém Instagramu. Tam ukázal fanouškům vysmátou fotografii, popřál jim vše nejlepší v novém roce a v krátkosti popsal, že se na turnaji objeví a těší se na jejich podporu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

Většina nadšenců to v komentářích ocenila a zdá se, že ačkoli to na veřejnost může působit trochu jako dvojí metr, pro fanoušky je to spíše dobrá zpráva. Je totiž pravděpodobné, že kdyby se výjimky neudílely, celá řada sportovců by turnaj vynechala.

Na Djokovićovi je vidět, že se na turnaj těší a že je ve skvělé formě. Rozhodně má dostatek sebevědomí a i letos se pokusí zazářit a obhájit své vítězství. S podporou, kterou mu doposud lidé vyjádřili, by pro něho špičkový výkon neměl být problémem.

Zdroj: tn.nova.cz, uk.sports.yahoo.com, Instagram, mirror.co.uk

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články