Arsenal nastoupí v unikátních bílých dresech. Upozorňuje tím na zločiny v Londýně

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
arsenal FC
Zdroj: Profimedia

Arsenal FC je britský fotbalový klub, který byl založen v roce 1886. Po celou dobu existence jeho hráči nastupovali v dresech, na kterých figurovala nějakým způsobem červená barva, teď ale přichází změna. V nedělním večerním zápase se tým předvede poprvé v unikátním dresu, který bude celý bílý.

Pomoc dobročinným organizacím je více než tradice. A to dokonce i pro sportovce. Ačkoli by nikdo nečekal, že po tak dlouhé době změní klub své zásady, fanoušci bílou barvu jednoznačně podporují. Hráči si totiž dresy obléknou na podporu kampaně, která se snaží šířit povědomí o útocích nožem.

Propagační video Arsenalu z roku 2021 odhalilo, že právě útoky nožem jsou především v Londýně jednou z hlavních příčin smrti mladých lidí. Proto vznikla iniciativa, která se snaží o tomto problému mluvit, varovat mladé a něco s celým problémem udělat.

Dres jako symbol pozitivity

„Nikdy nemůžeme přijmout ztráty na životech způsobené násilím mládeže jako za normální. V našem městě je to bohužel tak. Je důležité, abychom všichni společně pracovali na vytváření lepšího prostředí pro mladé lidi,“ vyjádřila se k problému klubová legenda Ian Wright.

Podle jeho slov je bílý dres symbolem pozitivity a nevinnosti a odstranění červených barev může být zároveň vnímáno jako odstranění jakékoli spojitosti s krveprolitím. Jedním ze zastánců kampaně je i hollywoodská superstar a proslulý fanoušek Arsenalu Idris Elba.

„Od chvíle, kdy mladí lidé opustí školu, až do chvíle, kdy jsou doma s rodinou, jsou v nebezpečí,“ řekl. „V Londýně se vytváří gangy a mladým lidem hrozí buď napadení jedním z nich, nebo to, že se v rámci snahy o socializaci stanou členem něčeho podobného,“ dodal.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Arsenal FC (@the.arsenal.rebuild)

Dresy půjdou lidem, kteří pomáhají

Dresy fotbalistů prozatím podle zahraničních médií nebudou k dispozici fanouškům, kteří by si je chtěli koupit. Všichni hráči ale věnují několik desítek dresů členům dobročinných organizací, kteří se snaží pomáhat a být nápomocni mladým lidem, kteří mají obavy.

„Je čas udělat změnu. Už žádná červená. Touhle barvou můžeme pomoci dobré věci. Naše dresy ale rozhodně nejsou na prodej. Nejde nám o zisk, ale o to, abychom šířili důležité informace. Doufáme, že to naši fanoušci pochopí,“ tvrdí členové klubu.

V roce 2021 zemřelo jen v Londýně kvůli útoku nožem mnoho teenagerů, a tento způsob vraždy se dokonce stal oficiálně tím nejčastějším, ke kterému v hlavním městě Velké Británie dochází.

Většinou přitom záměrem není člověka zabít, ale pouze postrašit či okrást, a pokud mladí lidé budou vědět, jak se v takovém případě bránit, mohla by se v budoucnu situace teoreticky zlepšit.

Zdroj: mirror.co.uk, arsenal.com, ruik.cz

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články