Jaký ve skutečnosti byl něžný obr ze Zelené míle, jehož náhlou smrt Tom Hanks oplakal

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
Zelena mile
Zelena mile

Velký muž s velkými city. Tak lze charakterizovat Johna Coffeyho z filmu Zelená míle, ale i jeho představitele, jímž byl Michael Clarke Duncan. Ten by zřejmě prožíval vzkvétající kariéru, kdyby ho před osmi lety nepostihlo neštěstí, jež ho o ni úplně připravilo.

Michael Clarke Duncan se narodil 10. prosince 1957. Po herecké kariéře toužil už v raném věku, věnoval se ale basketbalu.

Po škole pracoval jako vyhazovač díky své statné, skoro dvoumetrové postavě. Přesto si občas odskočil na nějaký ten konkurz na roli v reklamě.

Osobní strážce Willa Smithe a dalších

K hereckému světu se ale dostal nejblíže tím, že pracoval jako bodyguard celebrit. Strážil Willa Smithe či Jamieho Foxxe, po vraždě rappera Notorious B.I.G. v roce 1997 však s dráhou osobního strážce sekl.

V té době už ale měl za sebou pár štěků v reklamách a televizi. Jeho první rolí ve velkém filmu byl Medvěd v hitu Armageddon.

V něm se setkal s Brucem Willisem a říká se, že právě jeho přičiněním pak Duncan dostal roli něžného obra Johna Coffeyho ve filmu Franka Darabonta Zelená míle.

Za tento výkon si vysloužil nominaci na Oscara i Zlatý glóbus jako nejlepší herec ve vedlejší roli. Další nabídky už se pak jen hrnuly.

Zahrál si v akčních filmech i komediích, jmenujme například snímky Planeta opic, Daredevil nebo Sin City. Díky svému hlubokému hlasu se uplatnil i v dabingu.

V roce 2009 sekl s konzumací masa a stal se vegetariánem. Později začal randit s hvězdou reality show Omarosou, s níž se i zasnoubil.

Kolegové jeho smrt oplakali

Právě ona mu poskytla první pomoc při infarktu, který ho v roce 2012 postihl. Herec si po něm pobyl dva měsíce v nemocnici, bohužel se však už nevzpamatoval. Nejen rodina byla velmi zarmoucena, ale i hercovi kolegové ze Zelené míle jeho smrt oplakali.

Hvězdný Tom Hanks se smutkem vzpomínal, jaký byl Michael Clarke Duncan ve skutečném životě, ale i na jeho působení na place.

„Byl pokladem, který jsme my všichni objevili při natáčení Zelené míle. Byl kouzelný. Byl to velký kus srdečného chlapa a jeho odchod nás všechny velmi poznamenal,“ nechal se slyšet.

Režisér filmu dodal, že Duncan byl jednou z nejvlídnějších duší, jakou kdy poznal. Prý byl příkladem diskrétnosti, sounáležitosti a vlídnosti. I on prohlásil, že smutek, který cítí, nelze slovy vyjádřit.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články