Zazářil v desítkách filmů. Za úspěch však Oldřich Nový zaplatil paranoidními stavy

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
oldrich novy
oldrich novy

Komedie plná legendárních hlášek, brilantních herců a podle mnohých také film, který nemá jediné slepé místo. Přesně to je komedie režiséra Martina Friče z roku 1939 s názvem Eva tropí hlouposti. A jeho nepostradatelnou součástí se stal i herec Oldřich Nový.

Ten si ve snímku zahrál Michala, bratra Evy. Spletitý děj popisuje lásku a zákeřnost hned několika lidí, kteří se vloudili do domu Záhorských pod mnoha podmínkami, většina z nich chce však jen škodit. Komedie, která nenechá člověka na chvíli v klidu, má dodnes obrovský úspěch, a byla dokonce přeložena do angličtiny.

K herectví ho přivedl hasič

Oldřich Nový se narodil v roce 1899 a jako jeden z hlavních protagonistů filmu působil i v mnoha dalších rolích. A to nejen televizních, ale i divadelních.

K herectví ho údajně přivedl otec, což se mnohým zdá divné, protože Oldřichův táta byl hasič. Vysvětlení je ale snadné. Jako vrchní velitel zásahů tehdy zajišťoval požární hlídku ve všech kinech a svého syna bral často s sebou. Při pohledu na plátno si Oldřich uvědomil, jak moc se chce stát jedním z herců.

Proto od roku 1918 začal vystupovat v divadle v Ostravě, později pak v Brně. Když se o patnáct let později vrátil do Prahy, byl vystudovaným dramaturgem a stal se ředitelem Nového divadla.

Bohužel po druhé světové válce začal jen velmi těžko hledat uplatnění. Musel se přizpůsobit režimu. Začal hrát menší i hlavní role, všechny jeho nejvýznamnější televizní okamžiky však proběhly před válkou.

V posledních letech Oldřich Nový podle mnohých vůbec nevycházel z domu. Trpěl paranoiou, domníval se, že je sledován, bál se, že ho poznají diváci televize, nechtěl s nikým navazovat sociální kontakt. Zemřel 15. března roku 1983.

Televize, rozhlas, divadlo i psaní

Oldřich Nový, jak již bylo zmíněno, působil ve velké řadě divadelních představení. Mezi ta nejznámější patří například Další, prosím, Krejčíř na zámku, Muži nestárnou nebo Jedenáctý v řadě.

V televizi ho kromě role komedie Eva tropí hlouposti proslavily také filmy jako Světáci, Taková normální rodinka, Hotel Modrá Hvězda, Kristián, Dědečkem proti své vůli a mnoho snímků, ve kterých si zahrál vedlejší role.

Málokdo možná ovšem ví, že Nový se angažoval také v rozhlasu, kde díky němu vznikly především nahrávky divadelních představení, která si mohli pustit i ti, kteří se do kin či divadel nedostali.

Poslední zálibou Oldřicha Nového bylo psaní textů písní. Podle některých zdrojů pocházel první z nich již z roku 1928. Všestranný umělec Oldřich Nový bude v srdcích mnohých jistě památkou ještě dlouhá léta.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články