Josef Abrhám se účastnil největší pražské výměny bytů. Improvizace v Kulovém blesku se mu vyplatila

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Abrham Kulovy blesk 1
Abrham Kulovy blesk 1

Josef Abrhám je bezpochyby jedním z našich nejoblíbenějších herců. Za svou desítky let dlouhou kariéru má na svém kontě takové filmy, jako jsou Vrchní, prchni!, Ostře sledované vlaky, Jára Cimrman ležící, spící či Jak je důležité míti Filipa. Roli psychologa si střihl v komedii Kulový Blesk.

Abrhám je absolventem DAMU, po jeho vystudování se uchytil v pražském Divadle na Vinohradech. To se psal rok 1962 a herec zde strávil tři sezóny.

Začínal v divadle, brzy se dostal i k filmu

Mnohem více rolí si ale užil v Činoherním klubu, v němž setrval až do začátku devadesátých let. Kromě divadla se ale jeho láskou a obživou stal film.

Jeho první velkou rolí byla ta ve filmu Transport z ráje z roku 1962. O rok později si zahrál ve snímku Křik a Velká cesta o spisovateli Jaroslavu Haškovi.

Spisovatele si střihl ještě jednou, konkrétně v roce 1989 se na plátně objevil jako Karel Čapek v titulu Člověk proti zkáze.

V roce 1978 ho Ladislav Smoljak obsadil do filmu o výměně bytů s názvem Kulový blesk, jenž byl společným dílem s režisérem Zdeňkem Podskalským starším a k němuž napsal scénář Zdeněk Svěrák.

Původně však roli psychologa Knotka zamýšlel pro Miloně Čepelku, což byl jeho kolega z Divadla Járy Cimrmana.

Jenže ten se vzhlédl spíše v divadelním umění a nabídku k natočení filmu odmítl. I díky tomu v něm exceluje právě Abrhám.

V Kulovém blesku dostal prostor pro improvizaci, jež se dostala i do filmu

Dostal v něm i prostor na improvizaci, a tak scéna, kdy jeho postava přichází k domu Severína, jehož si zahrál právě Smoljak, a po zaznění klaksonu odskočí na cestu z chodníku, nebyla úplně přesně zahraná. Abrhám měl totiž udělat opačný pohyb. Ve filmu však zůstala hercova verze.

V komedii získá byt s výhledem na Národní divadlo, v němž po odchodu z Činoherního klubu shodou okolností dostal angažmá. To ale nervalo dlouho a herec odešel do divadelního důchodu.

S manželkou Libuší Šafránkovou, též jednou z našich nejoblíbenějších hereček, má syna Josefa. Vzali se už v roce 1976.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články