Švýcarsko: Země, kde je psí maso pochoutkou

od Šárka Blahoňovská
Zdroj: Gaël Chardon / CC BY-SA 2.0

V některých zemích je to zakázáno, v jiných je to poněkud neobvyklé. Stále ale existují místa, kde je psí maso vyhlášenou pochoutkou. Například ve Švýcarsku se šťavnatým rotvajlerem přímo vychloubají.


Zní to pro nás možná až morbidně, ale jak se říká: Jiný kraj, jiný mrav. Maso je maso a na psích pochoutkách si zde prý nejčastěji pochutnávají ti, kteří potřebují pro svou fyzicky náročnou práci nabrat sílu.

Nejlepší maso pochází ze svalnatých plemen

Švýcarsko je zemí, kde lidé na menu v restauraci běžně potkají psí maso, dokonce s ním doma i pohostí příchozí. Před cizinci se ale mají na pozoru, vědí dobře, že ne každý by tuto tradici ocenil.

Nejlepší maso je údajně z rotvajlerů a jim podobných psů, protože jsou svalnatí a mají opravdu co nabídnout.

Psy chovají Švýcaři doma, když přijde jejich čas, zavolají řezníka, a zvířete se tak zbaví.

Nejoblíbenější pochoutkou je libové maso naložené v bylinkové marinádě. Kdyby vám ve Švýcarku někdo nabídl pokrm s názvem mostbrockli, dobře si rozmyslete, zda jste ochotni ho vyzkoušet.

V Číně se psi prodávají na festivalu voňavého masa

Že se v Číně jedí psi, asi nikoho až tak nepřekvapí. Na festivalu voňavého masa se dokonce prodávají celí mrtví psi, aby si mohli lidé doma maso sami zpracovat.

Tato krutost se ovšem mnoha lidem nelíbí, a loni tak několik desítek tisíc lidí podepsalo petici na zrušení celé akce.

Bohužel marně. Čína totiž tuto více než pět set let starou tradici hodlá dál dodržovat a stále se najde mnoho zájemců, kteří si psí maso, ať už zpracované, nebo přímo po zabití, koupí.

V Německu je konzumace psího masa zakázána

V mnoha státech je to legální, a dokonce oblíbená pochoutka, na mnohých místech se to považuje za zvrácenost.

V Německu platí zákon, který konzumaci psího masa zakazuje a porušení tohoto zákazu trestá přísnými pokutami, v některých případech dokonce vězením.

My v Čechách považujeme psy za své přátele a mazlíčky a je pro nás nejspíš nepředstavitelné, že bychom si k obědu dali pochoutku z psího masa.

Pokud ale patříte k odvážlivcům, kteří rádi zkouší nové věci, teď už víte, kam za zážitkem vyrazit.

Autor: Šárka Cvrkalová

Související články