Jan Rosák ze soutěže Riskuj vypadá i v 73 letech skvěle. Ani svůj pověstný knírek neshodil

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
Riskuj Rosak
Riskuj Rosak

Jsou dvě věci, které si ihned spojíme se jménem Jan Rosák. Knírek a pořad Riskuj! Slavný český moderátor se ale v mládí živil rukama. Dnes je z něj moderátor, herec i majitel starého pivovaru.

Rodák z Ivanovic na Hané přišel na svět v roce 1947. Než se dostal k řemeslu moderátorskému, vyzkoušel si řadu různých brigád.

Byl průvodcem na hradě Rožmberk, obsluhou vysokozdvižného vozíku na letišti, řidičem sanitky nebo prodejcem losů.

Z prodejce losů moderátorem

Z Československého rozhlasu, kde začínal jako hlasatel v roce 1971, přešel o pět let později do televize. Věnoval se především moderaci zábavných rodinných pořadů.

Zajímavé věci vytahoval coby moderátor z magického oka Magion, poté přešel do velmi populárního Videostopu.

Neodmyslitelně je však spojený se soutěžním pořadem Riskuj!, který moderoval dlouhých sedm let. Málokdo si však vzpomene, že Jan Rosák byl až šestým moderátorem v pořadí.

Zdroj: Profimedia

Pořad se poprvé na televizní obrazovce objevil v roce 1994 pod názvem Risk! Moderoval ho Pavel Svoboda a hlavní výhrou byl automobil.

S pořadem se pojí i jeden skandál. Jeden z diváků si všiml, že několikanásobný vítěz soutěže, který vyhrál téměř milion korun, se od svého pultíku dívá stále stejným směrem, a to k moderátorovi.

Údajně měl z jeho obrazovky číst správné odpovědi. Tvůrci pořadu ale tento podvod vyvrátili, nebylo možné z takového úhlu obrazovku vidět.

Občas si odskočil i k herectví

Jako otec Fura se objevil v roce 2016 v české verzi slavného soutěže Pevnost Boyard. Od role moderátora si občas odskočil i do herecké branže. Nedávno jste ho mohli vidět například v seriálu Modrý kód.

Knírek, který k němu neodmyslitelně patří, stále nosí, a sedmdesát tři let byste mu určitě nehádali.

I jako „důchodce“ je velmi aktivní, rád si zahraje tenis nebo golf. Má dvě dcery, jedna z nich je dokonce úspěšnou modelkou.

Žije se svou rodinou v Mníšku pod Brdy, kde zrekonstruoval starý pivovar a proměnil ho v hostinec Káji Maříka s malým divadlem ve sklepě a každoročně zde pořádá menší festival.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články