Farář Otík ze Slunce, seno: Luděk Kopřiva si užíval náruč milenek, zničila ho ošklivá nemoc

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
Farar Otik
Farar Otik

Kdo by neznal faráře Otíka z trilogie Slunce, seno, jemuž žaluje Kelišová vše nekalé, co se ve vesnici děje. Zahrál si ho Luděk Kopřiva. Herec, který ale v reálném životě chování faráře příliš nepřipomínal.

Luděk Kopřiva se narodil 19. června 1924 a byl pro hereckou dráhu předurčen. Vystudoval Státní konzervatoř v Praze, v roce 1948 dokončil DAMU.

Věnoval se divadlu i filmu

Divadelní dráhu zahájil Ostravě, kde působil do roku 1951. Poté se usadil v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Na počátku šedesátých let se přesunul do našeho hlavního města.

Zde ukotvil v Divadle E. F. Buriana. Jeho angažmá ukončilo až zrušení této instituce v devadesátých letech minulého století. To byl i čas, kdy svou hereckou kariéru ukončil a odešel do důchodu.

Než se tak stalo, věnoval se i filmu. Jako farář Otík v trilogii Slunce, seno je vskutku nezapomenutelný.

Údajně byl během natáčení osloven jednou rodinou, aby jí pokřtil dítě. Dotyční to nemysleli jako vtip, vážně si mysleli, že Kopřiva je skutečný farář. Vše se ale vysvětlilo a této příjemné úlohy se ujal opravdový kněz.

Zahrál si ale také ve snímku Jak svět přichází o básníky z roku 1982. Tam ztvárnil nafoukaného choreografa Huga. Debutoval však v roce 1967 filmem Zločin lorda Savila. Dále se objevil ve filmech Létající Čestmír, Případ pro začínajícího kata, Křeček v noční košili nebo Pane, vy jste vdova.

Nejvíce ho proslavila právě role faráře Otíka v Troškově filmech, i na ulici ho lidé oslovovali „velebnosti“.

Vydržoval si milenky. Parkinsonovu chorobu nesl velmi těžce

Jenže on zdaleka nebyl tak úzkoprsý, jak byla tato filmová postav. Života, ženy a alkohol nevyjímaje si užíval plnými doušky.

Přitom byl ženatý s redaktorkou Olgou. Bohužel však nemohli mít děti. Žena mu zemřela na rakovinu, znovu se oženil až po sedmdesátce.

Kopřiva zemřel v říjnu roku 2004 v důsledku Parkinsonovy nemoci a zápalu plic. Bral silné léky a třes ruky, nedostatek energie a vůbec celou nemoc nesl velmi těžce. Dle slov jeho druhé ženy Evy byl ke konci života velmi žárlivý a nedůtklivý.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články