Dvě stě dvacet tisíc za neviditelný obraz. Tomu se říká zpeněžit umění

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
neviditelny obraz
neviditelny obraz

Na výstavách a vernisážích často potkáváme i umělecká díla, kterým nerozumíme. Obvykle se však máme možnost v popiscích dozvědět, co daným výjevem autor zamýšlel světu sdělit. Díla, která vám dnes představíme, ale každý může chápat zcela jinak.


Za umění v dnešní době považujeme již téměř vše. Ať jsou to malby krajin, zvířat či portréty lidí nebo jen náhodná změť čar, která v nás ale často z neznámého důvodu dokáže vyvolat pocity či vzpomínky.

A někdy je zapotřebí ještě méně. V Muzeu Neviditelného umění (Museum of Non-visible art) najdete opravdu jedinečné kousky. Jen je jim potřeba porozumět.

Čerstvý vzduch

Aimee Devison zaplatila v roce 2011 Muzeu Neviditelného umění za jeden z nejdražších obrazů pojmenovaný Fresh Air (v překladu Čerstvý vzduch).

Uvedla, že obraz v ní vyvolává pocit přírody a že chce muzeu pomoci v jeho dalším rozvoji. Na tom by nebylo nic divného. Všechny obrazy, včetně právě Čerstvého vzduchu, které Muzeum nabízí k vidění, jsou však, jak již název společnosti vypovídá, neviditelné.

Jedná se v podstatě o prázdné rámy na zdech a pouze popisky a pozornost návštěvníků prozradí, co v sobě díla vlastně ukrývají.

Aimee navíc uvedla, že cena je velmi unikátní, protože čerstvý vzduch si nikde jinde na světě koupit nelze, a byla by tak ochotna muzeu zaplatit daleko víc. To však její štědrou nabídku odmítlo.

Miniaturní žirafa

Další dílo, které na první pohled zaujme svým popisem, je to s názvem Miniature Giraffe. Muzeum nabízí k adopci malou neviditelnou žirafu. Její majitel si může vybrat pohlaví i jméno zvířete a za poměrně nízkou cenu (v řádech desetitisíců korun) si může být jistý, že mu zvíře neonemocní ani nikam neuteče.

Tak jako i další podobná díla v muzeu, i toto zvíře má samozřejmě neviditelné registrační papíry s údaji, které zatím nejsou známy, jelikož si je nový majitel vymyslí sám.

Žirafa i po koupi zůstane nadále v péči muzea, nový majitel se bude moci pyšnit tentokrát viditelným certifikátem o jejím vlastnictví.

Dokonalý mír

V popisu tohoto obrazu doslova stojí: „Zde je namalován dokonalý mír. Jelikož je neviditelný, je jasné, že se jedná o dokonalost samo o sobě.“

Návštěvníci vydrží u prázdného rámu hodiny přemýšlením nad tím, jak dokonalý mír se v něm vyskytuje.

Mezi další díla Muzea Neviditelného umění patří například Zaprášená mapa nebo Miniaturní zebra.

Díky skvělému nápadu a konceptu si udržuje společnost poměrně vysokou návštěvnost a láká stále více a více návštěvníků, kteří jsou ochotni otevřít dveře své vlastní fantazie a prohlédnout si obrazy na kterých ve skutečnosti nic není.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články