Dcera trenéra Mourinha má výstavní postavičku. Ukážeme vám, jakou má formu

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Jose Mourinho
Zdroj: ph.FAB / Shutterstock.com

Jeden z nejznámějších fotbalových trenérů současnosti je Portugalec José Mourinho. Kromě mnoha cenných fotbalových trofejí se pyšní také krásnou dcerou Matildou. Jak velký vliv na jeho život má rodina a věnuje se dcera sportu?

José Mourinho se narodil v roce 1963 nedaleko Lisabonu. Fotbalové nadání zdědil po otci, který také hrál profesionálně, a matka byla učitelkou na základní škole.

Běhání po hřišti vyměnil za trenérský post

Po vzoru svého otce začal i José hrát fotbal, ale postrádal tempo a sílu, takže se raději zaměřil na kariéru sportovního kouče. Absolvoval univerzitu v Lisabonu, kde studoval obor se zaměřením na sportovní vědy.

S trénováním začínal ve svém rodném městě v mládežnických oddílech. V devadesátých letech se pak dostal jako překladatel do sportovního klubu v Lisabonu, kde se potkal s trenérem Bobby Robsonem. Ten si ho později vzal s sebou do FC Porto jako asistenta trenéra.

Kam přišel, tam sklízel úspěchy

Společně se v polovině devadesátých let přesunuli do Barcelony, kde v tandemu působili ještě několik let. V roce 2002 se Mourinho vrátil zpět do Portugalska, ale už jako hlavní trenér. Podařilo se mu s klubem získat dvakrát ligový titul, pohár UEFA a Ligu mistrů.

Poté se díky úspěchům přesunul do anglického klubu Chelsea, kde opět zazářil, a tým dovedl k triumfu v Premier League a v anglickém ligovém i fotbalovém poháru.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Matilde F M F (@matildefmf)

Následovalo italské angažmá v Interu Milán, které bylo opět úspěšné, a podruhé vyhrál Ligu mistrů. Poté přešel do španělského Realu Madrid, na pár let se vrátil do londýnské Chelsea a v Anglii zůstal dodnes. Na trenérský post ještě usedl v Manchester United a momentálně působí v Tottenhamu.

Milující manžel i otec

Ačkoliv to vypadá, že žije jen fotbalem, opak je pravou. S manželkou Matildou Faria, která pochází z Angoly, se znal od mládí. Vzali se v roce 1989. Prvního potomka, kterým je dcera Matilde, se dočkali v roce 1996. O čtyři roky později se jim narodil ještě syn José Mário. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Pro zahraniční deník Express řekl: „Moje žena, syn i dcera na mě mají rozhodně největší vliv. A proč? Protože jsou to šéfové, kteří řídí vše, co se doma děje. V souvislosti s prací se mě ovlivnit nesnaží, ale na konci dne mají vždy největší vliv, když dojde na velká rozhodnutí typu, kam jít a kde pracovat, v těchto záležitostech na mě mají největší vliv.“

Z dcery Matildy vyrostla krásná mladá dáma, která letos oslaví šestadvacáté narozeniny. Studuje umění na univerzitě v Londýně a snaží se držet stranou pozornosti médií. Na svém instagramovém účtu ale občas sdílí i fotky z dětství, ze kterých je patrné, že je na svého slavného otce velmi hrdá.

Zdroj: cs.wikipedia.org, meaww.com, thesun.co.uk
Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články